От утре в аптеките в област Перник и на други места да се използват лични предпазни средства, спазва дистанция и други мерки

Задължително използване на лични предпазни средства, спазване на дистанция и други мерки се въвеждат от утре, 31 януари. Мерките са във връзка с обявената със заповед на директора на Регионална здравна инспекция-Перник грипна епидемия за областта, предаде репортер на Zapadno.com.

Срокът на грипната епидемия ще е от 31 януари до 9 февруари. Въвеждането и е вследствие на многото регистрирани случаи на заболели от грип и остри респираторни заболявания в област Перник. За учениците в региона от утре до 9 февруари включително обучението ще се осъществява онлайн. Директорите на образователните институции в региона следва да са създали необходимата организация за осъществяване на обучението от разстояние в електронна среда. Преустановяването на присъствения образователен процес се случва след указания на областния щаб и местните здравни власти с цел ограничаване на грипната епидемия.

Директорът на Регионална здравна инспекция-Перник доктор Александър Златанов нареди временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в областта.

1. Да се преустановят детските и женските присъствени консултации в лечебните заведения за извънболнична помощ.

2. Да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, домовете за възрастни хора и социалните институции от резидентен тип.

3. Да се преустанови провеждането на задължителни, профилактични имунизации и реимунизации в лечебните заведения за извънболнична помощ.

4. Приемът на пациенти в лечебни заведения за болнична помощ да се извършва при спазване на противоепидемичен режим на работа, на основание заповед на директора на лечебното заведение (използване на защитни маски, засилена дезинфекция на всички повърхности, редовно проветряване). Мерките важат и при провеждане на планови операции.

5. В лечебни заведения за извънболнична помощ, център за спешна медицинска помощ и филиали, хосписи, лаборатории и аптеки се въвеждат следните противоепидемични мерки: задължително използване на лични предпазни средства, спазване на дистанция, ежедневно четирикратно проветряване и дезинфекция на всички повърхности.

6. В детските заведения (детски ясли и детски градини) да се извършва четирикратно проветряване и дезинфекция на всички помещения. Да се провежда ежедневен сутрешен филтър, като не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

7. Да се прекратят присъствените учебни занятия в училищата на територията на област Перник, считано от 31 януари до 9 февруари включително.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...