Открит урок за брезнишки ученици, които научиха за паметно място в покрайнините на Брезник – СНИМКИ

Ученици от средно училище “Васил Левски” в град Брезник, които са членове на клуб “Пътешественици из историята на Граово”, са участвали в открит урок. Урокът се е провел вчера, 30 януари, в местността “Гледан” край Брезник, съобщи за Zapadno.com ръководителят на клубa Аниела Асенова.

Членове на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” от IX “а” клас с класен ръководител Стела Панова от брезнишката гимназия са поднесли цветя на паметната плоча в местността. Поводът вчера да бъдат поднесени цветя е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста и 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау, който се отбелязва на 27 януари. Тази година денят е бил в съботен ден, а идеята е била учениците са посетят мястото в “Час на класа” и затова отдаването на почит се е състояло вчера. От училището са съдействали с транспорт за групата с пътешественици, а от Община Брезник са разчистили паметното място. Ръководителят на клуба Аниела Асенова отбеляза, че младите брезничани вървят смело по стъпките на порасналите вече пътешественици.

Преди десетилетия в този район е функционирала кариера, на която са работили евреи. По спомените на живи свидетели и архивни документи на кариерата край Брезник са работили евреите от I-ва Трудова дружина в Трънска клисура в периода 1941 – 1944 година. Мястото за вадене на камъни е закрито през 60-те години на миналия век, тъй като в района е бил изграден резервоар за каптаж за нуждите на населението. Тези и други исторически факти са били предадени вчера на учениците-пътешественици.

Паметната плоча в местността “Гледан” беше открита през пролетта на 2018 година.

Разгледайте снимки от отдаването на почит на паметната плоча край Брезник:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...