Професор Е. Попов: На видно място в Брезник трябва да се изложат дарените от Стоимен Марков творби – ВИДЕО

Има таланти, които биват оценявани от широката общественост и големите познавачи на изкуството в края на земния им път. В световната история има много примери за такива личности, допринесли за по-доброто звучене в музиката, по-красивия поглед в изобразителното изкуство или в друга сфера. И в малка България са познати такива хора, които със скромността си и същевременно таланта си пленяват публиката. Сред тези хора се нарежда скулпторът и художник Стоимен Марков, който има родословни корени в брезнишкото село Ребро, предаде репортер на Zapadno.com.

Стоимен Марков е роден през 1932 година в град Бургас, но коренът му по бащина линия е от село Ребро, Брезнишко. През 1956 година завършва Държавна консерватория-София, където изучава изкуството да свири на виолончело. През 1968 година завършва Националната художествена академия в София със специалността “скулптура”. В периода 1972 – 1976 година работи като оркестрант в Бургаската филхармония. Работил е като оркестрант и в държавния ансамбъл за народни и песни и танци “Филип Кутев”. През 1975 година Стоимен Марков участва в международния симпозиум по скулптура от камък в Бургас, на който талантът му е оценен. Работил е и като скулптор-изпълнител в София. В периода 1989 – 2007 година неговото ателие се намира в софийското село Бистрица. В него е изработил скулптури от дърво и камък. Негови произведения в огромен размер се намира в района на селото, на самата планина Витоша. Освен това ателие той има творческо място и бащиното му село Ребро. В началото на XXI век започват неговите самостоятелни изложби. Първата му такава е в село Бистрица, след което излага свои творби в галерия “Максим” в София, в град Брезник, в галерия “Марин Гогев” в пернишкия квартал “Изток”, галерията на Съюза на българските художници на улица “Шипка” № 6 в столицата, в художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, в художествена галерия “Любен Гайдаров” в Двореца на културата в Перник и от 2023 година на негово име е именувана колекция в сградата на Минна дирекция в миньорския град. Прочетете още по темата в публикацията: Почетният гражданин на Брезник и скулптор с корени от село Ребро Ст. Марков със своя зала в Минна дирекция в Перник – СНИМКИ.

От 2007 година до 2022 година, когато си отива от този свят, живее в град Перник. Жилището му било малко и се намирало на улица “Вардар” в града, спомня си професор Емил Попов. Професорът се запознал със Стоимен Марков преди около 10 години, когато творецът с корени от село Ребро, дарил свои творби в Брезник. Тогава Симеон Мильов споделил на професор Емил Попов, че в Брезник скулпторът Стоимен Марков ще дари свои произведения. Това провокирало интереса на професор Емил Попов и покрай направеното дарение двамата се запознали. Това била съдбоносна среща и за двамата творци. Единият се доближил до творчеството и личността на родения в Бургас скулптор, а другият творец има късмета съдбата да го сблъска с правилния човек. Професор Попов успял да подтикне и съдейства за излагането на творби на Стоимен Марков в София, Перник и Кюстендил. Допреди това скулпторът от Бургас не бил добре познат на артистичната общественост и ценителите на изкуството.

Огромни картини, рисувани върху гипсокартон и скулптури от Стоимен Марков, се съхраняват на втория етаж в сградата на народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник. Именно те са дарението, направено от твореца преди около 10 години. Творбите могат да бъдат изложени на по-видно за широката публика място, тъй като се намират във фоайе преди входовете за балкона на големия салон на брезнишкото читалище, който се посещава при организиране на мероприятия. Според професор Емил Попов тези творби трябва да се изложат в помещение, достъпно и видно за брезничани и гости на града, но и за тях да се полага необходимата грижа. Негови скулптури са поставени пред брезнишкото читалище и изложбените сгради “Класно училище” и “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник.

Самият Стоимен Марков е бил много скромен и тих човек, но с внушителен талант, който малко творци притежават. Така професор Емил Попов описа пред репортер на Zapadno.com скулпторът и художник с корени от Брезнишко. Последната му творба от камък, изработена приживе, се намира в центъра на бащиното му село Ребро. Въпреки преклонните си години Стоимен Марков имал желание да изработи скулптурата.

Творецът от Бургас и с корени от Брезнишко има място в националната художествена идентичност на България и неговите произведения трябва да бъдат показвани и съхранявани за поколенията, тъй като показват талант, който рядко се ражда. В това е убеден професор Емил Попов.

Интересна подробност е, че Стоимен Марков винаги е бил тих човек и повече се отдавал на работата си, а не на разговори с хората. Като негов говорител се явявала сестра му Влада Маркова, която пък е добра в поезията.

Вижте във видеата на Zapadno.com какво още каза професор Емил Попов (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...