Земеделци от област Перник в готовност за протест, който ще се проведе на 6 февруари, ако не бъдат удовлетворени искания

Общонационален протест на земеделските производители се подготвя да бъде проведе на 6 февруари, ако искания на Българската аграрна камара не бъдат приети от властта. Готовност да се включат в протеста имат и земеделци от област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

През последните седмици от националната организация, работеща за развитието и защита интересите на селското стопанство на България, водят преговори с управляващи от високите етажи на властта. Запазване на миналогодишните нива (ставки) на така наречената “украинска” помощ за секторите, които досега са получавали подпомагане по тази помощ и законодателни инициативи са част от исканията на браншовата организация.

Тази вечер от Българската аграрна камара излязоха с декларация, адресирана към всички граждани, земеделци и управляващи. “Българската аграрна камара от близо една година води нестихващи протесни действия и активни преговори с цел запазване на производството. През последните няколко седмици ставаме свидетели на ескалиращо напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, пострадали от неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите”, се посочва в декларацията на организацията. “Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година”, пише още в декларацията.

Очаква се в неделя да се проведе последна среща между браншовата организация и управляващи, но в случай, че такава не се състои или исканията не бъдат приети, то на 6 февруари започват ефективни протестни действия на земеделците, добавят от Българската аграрна камара.

Европа протестира основателно, всички земеделски производители в момента са притиснати от високите разходи на стандартите, които изпълняват и от конкурентния внос от Украйна. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти в Троянския манастир. “България не е изключение, ние сме в абсолютно същата ситуация. Знаете, че петте най-близки до Украйна държави – Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на практика са най-потърпевши от украински внос. Постарахме се максимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов внос. Естествено, има и хора, които са заинтересовани това да се случва, но ние сме длъжни да си пазим и производителите, посочи министърът, цитиран от БТА.

От Националното сдружение “Обединени земеделски производители” също обявиха подкрепа на исканията на Българската аграрна камара. Сдружението ще добави допълнителни искания, които ще входира утре, 2 февруари. Срокът за изпълнение, който ще бъде даден е 6 февруари. Ако исканията не бъдат удовлетворени членовете на сдружението ще се включат в националния протест на 6 февруари, който ще започне на около 80 точки в страната.

През 2023 година земеделци от област Перник участваха в два общонационални протеста на земеделските производители. Напрежението беше туширано през месец септември миналата година, когато земеделци и правителството се договориха. Прочетете още по темата в публикацията: Протестиращите земеделци се договориха с правителството, но какво точно се споразумяха двете страни чрез меморандум?

Във Франция, Гърция, Испания и други страни в Европа се провеждат протести, като в Брюксел се стигна до блокада на пътища с трактори. Недоволството на земеделците е срещу бюрокрацията на управляващите в страните и политиките, които са в ущърб на сектора.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...