Сурвакарската група на село Садовик ще покаже колоритните си ликове на първия маскараден фестивал в Дупнишко

Сурвакарски групи от област Перник ще се включат в първото издание на маскарадния фестивал “На сурва в Джерман” в дупнишкото село Джерман. Сред групите ще бъде и тази от брезнишкото село Садовик, предаде репортер на Zapadno.com.

Първото издание на фестивала ще се проведе на 10 февруари на стадион “Ботев” в Джерман. Участие в него ще вземат 14 групи от страната с над 1 100 участници. Събитието ще е с конкурсен характер, а жури ще оценява участниците. В журито ще бъде и етнологът от Перник Цветана Манова. “На сурва в Джерман” бъде открит в 10 часа с гайди, народна певица, танцов състав и хороводни танци. В 10:40 часа на стадиона ще излезе сурвакарската група на Джерман, която няма да участва в дефилетата, а ще посрещне гостите. От 11 часа ще започнат дефилетата, като сурвакарската група на село Садовик ще се изяви около 13 часа, поясниха за Zapadno.com от народно читалище “Пробуда-1926” в село Джерман.

Поканата за участие групата от Садовик е получила през месец януари. “Отиваме да покажем нашите автентични ликове и да подкрепим още един новосъздаден фестивал”, добавиха от сурвакарската група на Садовик. Има вероятност част от участниците да не могат да отидат, поради ангажименти.

Маскарадният фестивал се организира от народно читалище “Пробуда-1926”, кметството на село Джерман и Община Дупница.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...