В трънски села все още очакват “легнали полицаи”, а Община Трън пък чака ремонт на главния път през населените места

Няколко вече жители на трънски села очакват изграждането на ограничители за скорост или така наречените “легнали полицаи” по второкласен път 63. От общинската администрация в Трън са запознати с казуса и очакват извършването на основен ремонт на пътя, предаде репортер на Zapadno.com.

За изграждането на ограничители по главния път, преминаващ през трънското село Неделково, се заговори през есента на 2020 година. Тогава общинският съветник в Общински съвет-Трън Ташко Минков е повдигнал темата. Кметът на община Трън Цветислава Цветкова беше пояснила, че по темата са провеждани разговори с жители на населеното място. След проведените разговори се е взело решение проектантска фирма от Перник да изготви проект за “легнали полицаи”. Прочетете още по темата в публикацията: Жители на Неделково искат “легнали полицаи” срещу високите скорости в селото. Всъщност темата за неравностите по главния път, преминаващ през Трънско, се повдига вече близо 7 години в пограничната община. Прочетете още по темата в публикацията: Автовози се движат с превишена скорост в населени места в Трънско и създават предпоставки за възникване на катастрофи.

Няколко години след поставената тема за Неделково новият общинския съветник в Общински съвет-Трън Борис Ангелов отново повдигна въпроса по време на публично обсъждане на проекта на бюджета за 2024 година. Съветникът разясни, че от местни жители на Неделково получил подписка с искане за изграждане на ограничителите за скоростта. “И аз мислех да я донеса, но така подразбрах, че миналата година е имало (поправете ме в термина) експертен съвет, иницииран от Общината. Не само за там, но и за други участъци като Парамун и Главановци, ако не се лъжа. И има взето решение да бъдат изградени тези съоръжения. Което означава, че Общината трябва да ги проектира”, каза общинският съветник.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова поясни, че задължението за проектиране на ограничителите за скорост е на общинската администрация. “Задължението е наше, но ние говорихме с Областно пътно управление. При положение, че предстои ремонт на пътя и изкъртване на цялата асфалтова настилка. Дали си заслужава сега да заложим някакви средства и примерно след 6 месеца това нещо пак няма да го има. И ние пак трябва да го изградим”, поясни кметът на Трън.

Основният ремонт на второкласен път 63, който преминава през селата Неделково, Парамун, Главановци и през други населени места на община Трън, е в начален етап. Предвидени е цялостен ремонт на над 60 километра от пътя между Перник и трънското село Стрезимировци. Второкласен път 63 Перник – Стрезимировци не е основно ремонтиран от 40 години. В участъка от Брезник до Мещица са извършени строително-монтажни дейности през 2011 година, а отсечката от Трън до Забел е рехабилитирана през 2012 година по Оперативна програма „Регионално развитие“.

По главния път, на територията на община Трън, ограничители за скоростта са изградени в село Филиповци. “Легналите полицаи” бяха изградени през есента на 2017 година по инициатива на местните жители и тогавашният кмет на селото Самуил Стоилов. Прочетете още по темата в публикацията: Намаляват ли скоростта шофьорите, които преминават през “легналите полицаи” и повдигнатата пешеходна пътека в трънското село Филиповци? – ВИДЕО.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...