Областният управител на форум: Храм-кладенецът край село Гърло е най-старият култов зидан градеж, открит в нашите земи

Идеи за развитието на Перник като туристическа дестинация бяха представени на дискусия „Перник – миньорски и маскарадни традиции, бъдещето на туризма в общината“, която се проведе в сградата на Минната дирекция, съобщиха от Областна администрация-Перник.

Областният управител на област Перник Людмил Веселинов беше категоричен, че държавната власт в Перник полага грижи за опазването на културното и историческо наследство. Пример е запазването на Минната дирекция и връщането й на перничани. „Днешното събитие се провежда в историческата сграда на Минната дирекция, която през последната година също прие хиляди посетители. Този успех дължим на съвместните усилия на държавата и местната власт, чрез които това архитектурно бижу бе върнато на жителите и гостите на Перник“, сподели Веселинов и допълни, че обектите в региона, които биха били интересни за туристите са множество. „Туристите харесват истории за подземни светове, мистични места, портали, религиозни култове. Най-старият култов зидан градеж, открит в нашите земи, от времето на древните шумери е близо до Брезник – храм-кладенецът край село Гърло“, каза областният управител. Той добави, че неизвестен предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет “Тайната вечеря” по особен начин в Земенския манастир “Свети Йоан Богослов”. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос подава хляба, другият – разлива виното. “Двойният Христос не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави храма в манастира изключително ценен за световната култура“, подчерта Веселинов.

Храм-кладенецът “Пусто Гърло” е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични. През 2018 година започнаха дейности по подобряване достъпа до обекта. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Пътят до храм-кладенеца “Пусто Гърло” е на финала, туристи вече минават по него – ВИДЕО.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...