150 милиона лева за подкрепа на производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя, а зърнопроизводителите трябва да докажат загуби чрез декларации

Със 150 милиона лева държавата ще подкрепи производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. Средствата ще бъдат отпуснати в срок до 30 юни, до когато е удължена на европейско ниво помощта, свързана с войната в Украйна. За целта ще бъдат преструктурирани средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“. Това обяви министър-председателят академик Николай Денков пред журналисти след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. В разговора в Министерския съвет участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министри от ведомството и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, съобщиха от правителствената информационна служба.

Зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 година, правителството също предлага да бъдат подпомогнати. Загубите ще бъдат доказвани чрез годишните декларациите, които следва да се подадат в Национална агенция за приходите до края на месец февруари. Необходимите средства са осигурени от бюджета на земеделското министерство и няма да са за сметка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Академик Денков напомни също, че има възможности и за нисколихвени заеми – на стойност 30 милиона в бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

По отношение на промените в законодателството, касаещо сектора, продължава съвместната работа на ресорното министерство с производителите. От бранша настояват подготовката на промените в законодателството да бъде ускорена, защото тези промени се очакват от много години.

Снимка: правителствена информационна служба

Виж също...

Loading...