Брезнишки земеделци протестираха за бъдещето на родното земеделие – ВИДЕО

Земеделски производители и трактористи от община Брезник излязоха на протест по-рано днес. Тяхното недоволство е свързано с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и други трети страни, политиката на управляващите, свързана със сектора и други теми на дневен ред. Протестът е част от общонационалния протест на хората, работещи в земеделския сектор, предаде репортер на Zapadno.com.

Протестът започна в 10 часа на широкото пространство на улица “Ангел Коцелянов” в град Брезник, около четирите санирани жилищни блока. До 11 часа земеделци и хора, ангажирани с работа в сектора, се събираха на пространството. Събраха се 12 трактора и няколко леки автомобила. Екипи на полицията бяха застанали встрани от протеста. В 11 часа протестно шествие се отправи по част от главните улици в града. С включени светлинни сигнализации, клаксони и закачени български трибагреници тракторите преминаха през центъра на града, продължиха до Арката на 5-ти конен полк, където на бензиностанция “Еко Петрол” направиха обратен завой и продължиха към други край на Брезник. Към шествието се присъедини пикап, натоварен с бала сено. Прочетете още по темата в публикацията: Блокада на пътя Брезник – Трън: Протестиращи земеделци барикадираха с трактори шосето.

До останките от държавния завод за резервни части “Борис Антов” протестиращите спряха техниката на второкласен път 63. Най-малките протестиращи се оказаха 4-годишните Аско и Павчо, които подкрепиха своите родители в исканията им за подпомагане на родното земеделие. Прочетете още по темата в публикацията: Барикада на изхода на Брезник: 4-годишни деца спряха движението по главния път за Трън. По време на блокадата екипи на полицията отбиваха движението от двете посоки и показваха на шофьорите през кои атернативни пътища могат да преминат. Блокирането на пътя не продължи дълго и шосето беше освободено от тежката земеделска техника.

Снощи, в навечерието на общонационалния протест, министър-председателят академик Николай Денков каза, че е необяснимо нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 година чрез данъчните декларации. “Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 година, за се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа. Това заяви премиерът академик Николай Денков по време на съвместното си изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии. „Няма никакви основания за тези протести“, заяви още министър-председателят. По думите му не е случайно това, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета. Премиерът акад. Денков изрази очакване диалогът със зърнопроизводителите да продължи и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия. „Всеки ден в протести забавя възможността да помогнем на тези производители, които наистина в момента са в нужда“, заяви в заключение министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как протече протестът в Брезник и какво казаха част от протестиращите (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности по темата с протеста на земеделците!

Виж също...

Loading...