Как са се обличали децата на Брезник преди повече от век ще бъде показано чрез атрактивно ревю-изложба през пролетта

Атрактивно ревю-изложба предстои да бъде открито в град Брезник през пролетта. Чрез него Общински исторически музей-Брезник ще покаже как са се обличали брезнишките деца преди повече от 100 години, предаде репортер на Zapadno.com.

За предстоящия проект читателите на Zapadno.com научиха в началото на месец декември миналата година. Наименованието му е “Традиция и модерност: ревю-изложба “Облеклото на децата от Брезник в края на ХІХ и средата на ХХ век”. Финансирането се осигурява от Министерство на културата, но и Община Брезник ще окаже съдействие за ревюто-изложба, поясняват от Общинския исторически музей. “Не само ще ви разкажем, но и ще ви покажем това в поредица от материали. А кулминацията в рамките на нашия проект ще бъде изключително интригуващо и атрактивно ревю-изложба на 30 май в Брезник”, добавят от музея.

Проектът “Традиция и модерност: ревю-изложба “Облеклото на децата от Брезник в края на ХІХ и средата на ХХ век” предвижда широко участие на представители на музея, различни партньори и доброволци. Предвиждат се разнообразни дейности, които ще допринесат за проучване и популяризиране на колекцията на музея, ще представят цялостен културен продукт и ще включат нови публики. Проектът включва образователни елементи и може да се представя и на други места. В ревюто не следва да бъдат включвани оригинални експонати, а само реплики, уточняват от Министерство на културата.

“Работата по проекта тепърва започва и ние нямаме търпение да споделяме с вас една по една любопитните подробности, които ще научаваме и откриваме. А ако вие имате в раклите, гардеробите, шкафовете на тавана или където и да било стари детски дрешки, обувки, аксесоари, ако помните игрите от своето детство, които днешните деца не познават, ще бъде интересно да ги споделите с нас, за да ги съхраним и популяризираме. Може да се свържете с нас”, допълват от Общински исторически музей-Брезник.

От музея в Брезник добавят, че преди 2 години институцията реализира друг подобен проект, който беше с акцент облеклото на дамите и господата отпреди век. Прочетете още по темата в публикациите: Невиждан спектакъл в Брезник: Ретро дефилето показа как са се обличали брезничани през XIX и XX век – ВИДЕО и Ретро дефиле в Брезник: Красиви брезничанки и манекенки показаха градското облекло отпреди 100 години и повече – СНИМКИ.

Снимка: Магията на Граово. Образование чрез музейните колекции и експозиции. 

Виж също...

Loading...