Контрол на граничния пункт в Трънско: И през следващите 2 години ще продължат пакет от мерки срещу Африканската чума по свинете

В последният ден на месец януари Министерски съвет одобри План за контрол и предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в Република България за периода 2024 – 2026 година. В Плана са разписани мерки на граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” в Трънско, които ще се прилагат и в следващите 2 години, предаде репортер на Zapadno.com.

На входната точка от Сърбия към България на граничния пункт ще се конфискуват и унищожават на храни/продукти от животински произход, открити в личен багаж и други странични животински продукти. Освен това ще се дезинфекцират моторни превозни средства и ще се информират влизащите за Африканската чума по свинете чрез постери. Отговорност за тези действия има Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

От страна на Агенция “Митници” ще се проверява личния багаж на влизащите в страната, а служители на “Гранична полиция” ще уведомяват Областна дирекция по безопасност на храните-Перник при съмнение или установяване на нерегламентиран внос/износ/транзит на животни/храни/продукти.

Предложените в Плана мерки са продължение на пакета от мерки, прилагани на територията на страната от 2020 година, за организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт, поясниха от правителствената информационна служба.

Снимка: Областна администрация-Перник – архив

Виж също...

Loading...