Ловните дружинки в Брезнишко наблягат на грижата за дивеча чрез хранилки за сърни, яребици и други животни

Основен приоритет за ловците от ловните дружинки към ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник е полагането на грижи за дивеча, предаде репортер на Zapadno.com.

В средата на месец януари от Изпълнителна агенция по горите обявиха, че започва проверки по изпълнение на ловностопанските мероприятия във всички ловностопански райони в страната. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото приложение, стопанисващите дивеча планират и извършват дейности по запазване и обогатяване на видовото разнообразие, подобряване на местообитанията, опазване и възпроизводство на дивеча в ловностопанските райони. Едно от основните ловностопански мероприятия е подхранването на дивеча. Целта е да се подпомогне дивеча през зимния период, когато храната е недостатъчна, а намирането й трудно. От изпълнението на това мероприятие зависи намаляването на загубите, както и успешното възпроизводство на видовете през пролетта и лятото, поясниха от Изпълнителна агенция по горите.

По тази тема специалистът по лова към ловната организация в Брезник Маргарита Сергиева отбеляза, че ловните дружинки основно наблягат най-много на грижата за дивеча. “Всяка дружинка си прави подхранването. Имат си хранилки за сърни, за яребички. Поддържат хранилките, зареждат ги. Има и новоизградени такива. Чакаме проверките, но нямаме място за притеснение”, отбеляза Маргарита Сергиева.

Снимка: Мартин Миленов – архив

Виж също...

Loading...