Област Перник излиза от плена на грипа и острите респираторни заболявания, за последната седмица са регистрирани 68 заболели лица

Във връзка с нарастващия брой на заболели от грип и остри респираторни заболявания през четвърта седмица със 168 случаи и 240,21 промила заболяемост се свика заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, на което се разгледа обстановката към момента. Взе се единодушно решение за обявяване на грипна епидемия, въведена със заповед на директора на Регионална здравна инспекция-Перник. Въведоха се временни противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на грипния вирус сред населението на областта, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Инспектори от Регионална здравна инспекция-Перник извършиха 150 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в лечебни заведения, детски заведения и обекти с обществено предназначение. След въведените ограничителни мерки за борба с грипа се наблюдава значително намаляване на броя на случаите на грип и остри респираторни заболявания в областта. През пета седмица броя на заболелите е 115 случаи и 164,43 промила заболяемост. През шеста седмица се спазва тенденцията към намаляване на болните от грип и остри респираторни заболявания.

Към днешна дата изчислената 7-дневна заболяемост е 97,24 промила (68 случаи) и е под епидемичното ниво от 155 случаи на 10 000 население. Свика се второ заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания на 9 февруари, на което се разгледа заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания към момента. Заседателите се запознаха с епидемичната обстановка в региона и предвид тенденцията към намаляване на заболяемостта се взе единодушно решение за обявяване на край на грипната епидемия.

Отпададат въведените със заповед на директора на Регионална здравна инспекция-Перник за обявяване на грипна епидемия в област Перник мерки. Възстановяват се присъствените учебни занятия на територията на областта.

Въпреки края на грипната епидемия остават в сила препоръчителни мерки за намаляване възможността от заразяване с грип:

  • Редовно миене на ръцете със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце.
  • Избягване на контакт с хора, които са болни.
  • Избягване на струпвания на повече от двама човека в обекти с обществено предназначение.
  • Проветряване редовно на помещенията.
  • Носене на защитна маска на лицето при струпване на много хора на обществени места.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...