Спират протестите на земеделските стопани, които в понеделник трябва да подпишат споразумение с правителството

Протестите на земеделците се прекратяват, а споразумението между правителството и представители на сектора ще бъде подписано в понеделник. Това стана ясно след среща на земеделските производители в Министерския съвет с премиера академик Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Имаме съгласие по основните точки“, обяви министър-председателят. Академик Денков уточни, че допълнителните средства за земеделските производители ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд “Земеделие” – няма нужда да се търсят средства от други сектори или да се актуализира бюджетът. „Ще се погрижим с приоритет за най-малките производители – спрямо площта, която обработват, те ще получат най-висока ставка, след това средните и най-ниска ставка ще получат най-едрите производители“. Академик Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се видят всички основателни искания.

Министър Кирил Вътев отбеляза, че договореното споразумение е от полза за абсолютно всички земеделци. „Никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на Държавен фонд “Земеделие”, откъдето днес бяха изплатени 100 милиона лева към земеделските производители по една от общите мерки” каза още той.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...