Сурвакари от групата на село Садовик ще вземат участие в Европейския карнавал на зооморфни маски в Италия

Сурвакари от брезнишкото село Садовик ще вземат участие в Европейския карнавал на зооморфни маски в Италия, съобщиха за Zapadno.com от сурвакарската група.

Карнавалът ще се проведе от 23 до 25 февруари в град Изерния, регион Молизе в Южна Италия. В културното събитие ще вземат участие около 300 участници. Сред тях ще бъде част от сурвакарската група на Садовик. На 24 февруари от 15:30 часа участниците ще се съберат за „Голямото маскирано шествие“, което в 16:00 часа ще се отправи по главните улици на италианския град. Шествието ще продължи до 20:30 часа, след което е предвидено тържество на един от площадите в града. В него ще се включат и групи от Италия, Словения и Северна Македония.

Европейският карнавал на зооморфните маски се реализира по проект, спечелен от сдружение „Артемида“, на което Департамента за култура, туризъм и териториален маркетинг на регион Молизе е одобрил финансиране. Партньори за осъществяване на проекта са две асоциации. Организаторите на карнавала осигуряват храна за участниците и поемат пътните им разходи.

Сурвакарската група на село Садовик наброява 130 – 140 сурвакари. Най-възрастният е Кайчо Величков, който е на 60 години, а най-младият участник е 2-годишното момче на помощник-водача на групата Ивайло Николов. Водач на групата е Александър Величков. В сградата на кметското наместничество на селото е ремонтирана стая, в която се съхраняват награди от участията на сурвакарската група.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...