Земеделци се разбраха с правителството, но други 26 земеделски организации изкарват трактори на жълтите павета

Споразумение между правителството и представители на аграрния сектор беше подписано днес в Министерския съвет. След повече от месец преговори, беше финализиран успешно документът с допълнителна подкрепа, която браншът ще получи за устойчиво развитие на българското земеделие. „Бяха поставени определени изисквания от фермерите относно техните проблеми – по отношение на войната в Украйна, Зелената сделка и други. Всички тези въпроси, които са поставени, имат своето отражение в споразумението“, категоричен беше премиерът академик Николай Денков, който постави подписа си под документа, заедно с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър Вътев изтъкна, че ще бъде сформирана работна група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички важни въпроси от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законодателни промени и финансовото обезпечаване на мерките. В тази група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят да се включат.

Пълен текст на подписаното споразумение от Министерски съвет, Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“   с  Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Въпреки подписаното споразумение утре 26 земеделски организации ще протестират на жълтите павета в София. Утре, в 11 часа, трактори ще блокират центъра на столицата с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...