Хора са загрижени за храм-кладенеца край брезнишкото село Гърло и очакват отговори от институции – СНИМКИ

Темата с храм-кладенеца “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло продължава да вълнува обществеността. По-рано днес информационният сайт Zapadno.com излезе с публикация, която показва актуалното състояние на археологическия обект и направеното до момента. След публикацията с редакцията на сайта се свърза Галина Николова.

Галина Николова има родословни корени от село Гърло, откъдето е баба и. В селото тя има и малка къща и през топлите месеци я посещава. “Допреди 2 години до кладенеца стигнахме по стария път, през селото и гробището, което потъва вече в земята. Почиствахме само аз с моя приятел. Слагахме знамена, на следващата седмица бяха откраднати, после пак сложихме…”, сподели за Zapadno.com Галина Николова.

Жената се е заела със задачата да търси отговорност за бъдещето на храм-кладенеца “Пусто Гърло”, който от години е оставен на “грижите” на природата. През месец август 2023 година Галина Николова е изпратила писмо до Министерство на културата и Община Брезник, в което изразява своята загриженост към обекта. Текстът на писмото може да прочетете в редовете по-долу.

Здравейте, обръщам се към вас относно Гърленски храм-кладенец намиращ се в село Гърло област Перник Той е над 3000години,няма предшестващи го архитектурни съоръжения нито последващи.Датиран към късна бронзова епоха XII-X век преди новата ера. Подобни са открити само в Сардиния.В момента се строи огромен път в гората,с цел да се стига до него с кола.Самият кладенец не се поддържа. Обрасъл е в храсти,треви и гредите са изгнили и се клатят.Ние се постарахме да изчистим поне храстите,защото мястото вече е опасно.В края на селото има гробище-паметник на културата. Твърди се,че е на повече от 5века.То също не се поддържа, потъва в земята.Надявам се да обърнете внимание и да запазим нещо ценно.Благодаря предварително.

Галина Николова

Към момента загрижената за “Пусто Гърло” жена все още няма отговори от културното ведомство и общинската администрация на Брезник. Миналата година същото писмо публикувала и във Фейсбук група за Брезник. Днес тя е изпратила писмото и до Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките с надеждата да получи отговор. По темата за старите гробища край село Гърло може да прочетете в публикацията: Поредицата “Мистичната България” показа какво е общото между средновековно гробище край Гърло и храм “Света Петка” в Брезник.

Всъщност това не е първата акция по почистване на растителността около храм-кладенеца “Пусто Гърло”. Преди 5 години тогавашните депутати от “БСП за България” Станислав Владимиров и инженер Любомир Бонев, заедно с младежи от Перник и Брезник, бяха премахнали храстите и друга растителност от района на обекта. Тук е важно да се отбележи, че никой посетител няма право своеволно да премества камъни или да извършва други действия, свързани със структурата на древния обект, както и да поправя останките от изградения преди десетилетия навес над храм-кладенеца. Последващи действия са възможни само от компетентни лица и само след съгласуване със съответни институции, свързани с опазването на недвижимото културно наследство. Затова и досега силите на ентусиасти стигат до почистване на растителност или поставяне на видеонаблюдение на района на обекта, което отдавна всъщност не функционира.

Община Брезник, която е стопанин на обекта, вероятно има нещо наум за бъдещето му съхранение и експониране. Това е така, тъй като миналата година Общински съвет-Брезник разреши побратимяване с община Сардара, където е другият храм-кладенец в Европа, приличащ на този в Брезнишко. Прочетете още по темата в публикацията: Храм-кладенецът в Брезнишко се запълва с камъни, паднали в опити да се слиза в него – СНИМКИ СЕГА И ПРЕДИ.

Разгледайте снимки от района на храм-кладенеца “Пусто Гърло” и старото гробище, които Галина Николова е заснела през август 2023 година:

Снимки: Галина Николова

Виж също...

Loading...