Храм-кладенецът в Брезнишко се запълва с камъни, паднали в опити да се слиза в него – СНИМКИ СЕГА И ПРЕДИ

Опити за слизане в храм-кладенеца “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло са оставили след себе си следи. Докато археологическият обект очаква воля за съхранението му, кладенецът се запълва с камъни, предаде репортер на Zapadno.com.

Дали за изпълняване на желания или с друга презумция, посетители са изпълнили дъното с монети. Около тях са паднали няколко камъка от древния градеж. Вероятно някой се е опитвал да слезе или да излезе от кладенеца, но в опита си е съборил камъните. Въпреки метеорологичните условия, на които е изложен мегалитният храм-кладенец, структурата му все още е сравнително здрава. Това видя и засне репортер на Zapadno.com в началото на месец февруари тази година.

Храм-кладенецът “Пусто Гърло” е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Разкопките са водени от археоложката професор Димитрина Митова-Джонова. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. В началото на 80-те години на XX век е изграден навес, който да предпазва обекта от метеорологичните условия. Мястото около него е обособено с площадка за наблюдение на посетители. Преди около 15 години навесът се срутва, тъй като години наред не са полагани грижи за него. Дълги години път до обекта нямаше, а достъпът ставаше по пътечка и през забранената за преминаване санитарно-охранителна зона на питейния язовир за Брезник.

Преди 6 години въпросът за състоянието и опазването на храм-кладенеца беше повдигнат от тогавашния народен представител инженер Любомир Бонев. В отговор тогавашният министър на културата Боил Банов каза, че са осигурени средства за изграждане на път до обекта. Бившият културен министър призова Община Брезник да подаде проект за възстановяване на защитните съоръжения и експонирането на обекта като добави, че министерството ще реагира, за да бъдат отпуснати средства.

6 години след разменените въпроси и отговори път за автомобили до мегалитния храм-кладенец е изграден и завършен. Трасето с дължина няколко километра и преминава през общински и държавни територии. Работата по подобряването на достъпа до забележителността стартира през 2018 година. От няколко години частта от пътя, която Община Брезник трябваше да направи, е завършена. Другата част, която преминава през държавни горски територии бе завършена миналата година. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Пътят до храм-кладенеца “Пусто Гърло” е на финала, туристи вече минават по него – ВИДЕО.

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова поясни, че музейната институция може да съдейства за популяризиране на храм-кладенеца “Пусто Гърло”.

На 27 април 2023 година Общински съвет-Брезник одобри община Брезник да се побратими с община Сардара, където е другият храм-кладенец в Европа, приличащ на този в Брезнишко. Поканата за побратимяването между двете общини е била отправена от Сардара, където се намира храм-кладенецът “Санта Анастасия”. Съоръжението е част от нурагически комплекс, в който са включени още два култови кладенеца, което го прави уникален в контекста на познатите нурагически селища, където обикновено свещените кладенци са изградени самостоятелно. Храм-кладенецът е датиран 1200 – 900 година преди Христа.

Към днешна дата все още се очаква подписване на споразумението от двете страни, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. Отправихме запитване и към кмета на община Брезник Васил Узунов по темата за съхраняване на храм-кладенеца, но към момента на приключване на публикацията, отговор все още няма.

Разгледайте актуални снимки от мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло”, заснети от обектива на Zapadno.com в началото на месец февруари 2024 година:

Разгледайте актуални снимки от мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло”, заснети от обектива на Zapadno.com през месец март 2019 година:

Виж също...

Loading...