Сдружението, което организира протеста на земеделци в Брезнишко, постигна съгласие с министъра на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев постигна съгласие с браншови организации по техните искания. Това стана по време на среща днес в Министерството с председателя на сдружение „Обединени земеделски производители“ Венцислав Митков, председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, председателя на Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове Илиас Сарнук, председателя на Съюз на гъбопроизводителите в България Илияна Димитрова и представител от Съюза за развъждане на българските овце и кози Венцислав Евгениев. В разговорите участие взеха и заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и доцент Деян Стратев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

На срещата бяха обсъдени исканията, формулирани в 12 точки, по които беше постигнато съгласие и ще бъде изготвено споразумение. От своя страна представители на асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на документа.

Министър Вътев съобщи, че производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи ще бъдат включени за подпомагане по de minimis. Той допълни, че ще се подпомогнат стопаните, за които анализите показват, че имат нужда, тъй като инструментът de minimis е за подпомагане в кризисни ситуации. „Тези култури не са включени по украинската помощ и поради тази причина ще бъдат подпомогнати по de minimis“, посочи министър Вътев.

На срещата, която се проведе в Министерство на земеделието и храните днес, бяха обсъдени и останалите им искания. Предвижда се да бъдат създадени работни групи за политики в земеделието относно районирането в страната, спрямо климатично-почвена карта на България, както и за анализи и препоръки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 година.

Миналата седмица, в четири последователни дни, земеделци от Брезнишко блокираха различни точки по главния път, свързващ град Брезник със съседните общини. Протестът се организира от Национално сдружение “Обединени земеделски производители”. Прочетете още по темата в публикацията: Брезнишки земеделци протестираха за бъдещето на родното земеделие – ВИДЕО.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...