Сурвакари от Брезнишко ще покажат маскарадната традиция от Граово на международния фестивал “Кукерландия” в Ямбол

Една сурвакарска група от община Брезник ще се включи в 25-то издание на международния маскараден фестивал “Кукерландия” в Ямбол, предаде репортер на Zapadno.com.

Фестивалът ще се проведе 14 до 17 март и се организира от Общините Ямбол и Тунджа. “Кукерландия” ще започне на 14 март с детски фолклорен празник „Аз съм кукерче“, в който ще участват маскарадни и фолклорни състави от детски градини, училища и читалища. Конкурсната програма на международния маскараден фестивал в Ямбол ще се проведе в два дни – на 16 март (събота) и на 17 март (неделя). Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ и „село Кукерово“.

Крайният срок за подаване на заявки беше до 31 януари. Сред групите, заявили че ще участват във фестивала, са тези на брезнишкото село Кошарево. Общо 63 групи от България са се записали за участие в “Кукерландия”. Сред потвърдилите чуждестранни участници са групи от Турция, Гърция, Северна Македония и Румъния, поясниха за Zapadno.com от Община Ямбол.

Историята на „Кукерландия“ започва на 12 февруари 2000 година като Празник на виното и за кратко време прераства във фестивал с международно участие. Празникът се провежда в Ямбол всяка година между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар, пресъздава обичаите и традициите на празника Кукеровден, част от пролетния цикъл празници на българина.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...