За 13-та година Трифон Зарезан в Гигинци: О. Модева стана Царица на лозята – ВИДЕО

За 13-та година жители на брезнишкото село Гигинци отбелязаха ритуала по зарязване на лозето навръх народния празник Трифон Зарезан, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът се чества от 13 години, като е бил прекъснат две години, поради КОВИД пандемията. В 11 часа шествие с жители на селото, водено от секретаря на местното народно читалище “Искра-1952” Пепи Борисов се отправи от площада към дома на гигинчанката Олга Модева. Съпроводени с народна музика от малка колонка процесията достигна до дома, където стопанката посрещна своите гости.

В двора беше извършен ритуала по зарязване на лозницата на Олга Модева. Читалищният секретар заряза лозето, като отряза три клончета за направата на венец за домакинята. През това време кметският наместник на селото Цана Сандова изсипа вино от менче в корените на лозницата, както и пепел от огнището от Бъдни вечер. Това се прави, за да може лозето да е плодородно и да не бъде нападано от вредители.

Изплетеният венец от клонките беше поставен на главата на Олга Модева, а миналогодишният Цар на лозята Петко Ангелов и връчи гегата, която пък миналата година е приел на Трифон Зарезан. С ритуала гигинчанката беше провъзлагасена за Царица на лозята.

Празникът продължи с почерпка в двора на Олга Модева, където богата трапеза беше наредена с вариво, баница, сладкиш, мезета, червено вино, баклава и безалкохолно.

Гигинци е едно двете села в област Перник, в които се почита празникът Трифон Зарезан. Другото село е Бегуновци. Отбелязването в Гигинци се организира от местното читалище и кметското наместничество.

Вижте във видеото на Zapadno.com как Олга Модева беше провъзгласена за Царица на лозята в Гигинци (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...