Лозето покрай пожарната служба на Трън беше зарязано с истории за празника Трифон Зарезан, които трънчанчета слушаха

Ритуално зарязване на лозница се е състояло по-рано днес в град Трън. На ритуала са присъствали деца от града, предаде репортер на Zapadno.com.

На празничния 14 февруари, когато по стар стил се чества Трифон Зарезан, група ученици са посетили лозница в двора, където се намира Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън. Под нея местният историк Кирил Марков е разказал каква е символиката на зарязването и е показал как се зарязват клонки от плододаващото растение. Освен зарязването местният историк полял с вино корените на лозницата, за да бъде плодородна. Децата са били почерпени с питка, приготвена за празника. Инициативата се организира от местното народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

В почти всеки двор в града край границата има лозница, но не от всички се изкарват плодове за направата на вино. Навремето агрономът бай Митко помагал на хората в Трънско за овощните им насаждения и лозница в продължение на десетилетия. Бай Митко донесъл в пограничния град руски сорт десертно грозде, който се прихванал. До наши дни гроздето от този сорт е с много добри качества, разказа за Zapadno.com историкът Кирил Марков. Той отбеляза, че празникът Трифон Зарезан се е почитал в миналото в общината, въпреки че Трънско не е район, който се слави с производство на вино.

Снимка: народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...