Миграционните власти са върнали 114 граждани от трети страни, които са били незаконно пребиваващи в страната

В резултат на усилията от дирекция „Миграция“ за подобряване на ефективността на връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети страни от началото на тази година до днес са върнати общо 114 граждани на трети страни, незаконно пребиваващи на територията на страната ни. Сравнено със същия период на миналата година, когато върнатите са наброявали 31 чужденци, дирекция „Миграция“ отчита изключителен ръст от 267 процента, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От 1 януари до 14 февруари тази година в Специализираните домове за временно настаняване към дирекцията са настанени 158 незаконно пребиваващи граждани на трети страни (за същия период миналата година те са наброявали 242-ма души).

Анализът показва, че постигнатият значителен ръст се дължи на предприетото през последните месеци на 2023 година успешно изпълнение на пилотен проект на България и Европейската  за превенция на незаконните пристигания и укрепване на граничното управление и управление на миграцията. Отчита се и по-нисък миграционен натиск в страната.

Дирекция „Миграция“ уточнява, че за цялата минала година (1 януари – 31 декември 2023 година) са върнати общо 566 незаконно пребиваващи граждани на трети страни – 221 от тях са върнати принудително; 238 – по споразумения за реадмисия; 46 – с издадени решения за връщане със собствени средства; 35 – със съдействието на Международната организация по миграция, а 26 са напуснали страната ни доброволно през наложено решение за връщане.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...