Училището в Брезник издава сборник “Левски – нашият патрон”, който ще е посветен на 80-годишнината на гимназията

Брезнишкото средно училище “Васил Левски” отправя предизвикателство към настоящи и бивши ученици на гимназията. Конкурсът е за детско творчество, а темата му е “Левски – Апостола на свободата”, съобщават от учебното заведение.

Желаещите да участват настоящи и бивши възпитаници на училището могат да напишат кратко стихотворение, есе или да нарисуват картина на тема “Аз уча в СУ “Васил Левски” – град Брезник”. Творбите за участие могат да се предават по електронна поща или в канцеларията на учебното заведение до 31 май тази година.

Сред условията за участие са творбите да са четливо написани, есето да съдържа ключови думи като готовност, приятелство, родолюбие и други. Рисунките трябва да са във формат А4. Всеки участник може да се включи в конкурса с по една от вид творба. Най-добрите творби ще бъдат публикувани в сборник, който ще е озаглавен “Левски – нашият патрон”. Сборникът ще се издаде по повод 80-годишнината на училището в град Брезник, поясняват от учебното заведение.

Със заповед от 30 декември 1943 година на Министерство на народното просвещение се открива Брезнишката гимназия с долен курс – IV – V клас. Със нова заповед от 7 март 1944 година на Министерство на народното просвещение е назначен за директор Радослав Мутафчиев. Със заповед 20 юли 1944 година на Министерство на народното просвещение брезнишката гимнаизия се развива в пълна. Учебните занятия започват на 15 октомври 1944 година. Учебната 1944/1945 година е първата учебна година за гимназията. През 1945 година с протоколно решение на Училищния съвет от 12 април гимназията се именува “Васил Левски”, става ясно от историческата справка на средното училище в Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...