Бегуновци се подготвя за Тодоровден ‘2024, на който ще има кушии и теглене с шейни, записването за участие вече започна

За трета поредна година в брезнишкото село Бегуновци ще се проведе отбелязване на празника Тодоровден, съобщи за Zapadno.com кметският наместник на населеното място Станко Пергелов.

Празникът Тодоровден, познат още и като Тодорица или Конски Великден, ще се проведе на 23 март. Той е подвижен и се празнува в първия съботен ден от началото на Великия пост. Честването му в Бегуновци е съвместна инициатива между Община Брезник, кметството на селото и местното народно читалище “Просвета-1922”.

Тази година празникът ще започне в 11 часа на ливадите край бившето ТКЗС на Бегуновци, в края на селото, на разклона за селата Непразненци и Кошарево. Предвижда се фолклорна програма и други изненади, а гвоздеят ще са състезания с коне. Надпреварата ще бъде разпределена в няколко дисциплини – надбягвания с коне (кушии), теглене на шейна с тежест до 600 килограма и теглене на шейна с тежест над 600 килограма.

Записванията за участие с коне се правят при кметския наместник, който може да бъде открит на телефонен номер: 0888 555 130.

В миналогодишното издание на празника Тодоровден в Бегуновци участие взеха участници с 10 коня от Брезнишко, Трън и други райони на област Перник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...