Към манастир в Брезнишко, в който Васил Левски е нощувал, ще бъде изградена магерница по снимки от музея

За ремонт, реконструкция, реставрация и подобряване на прилежащото пространство и вертикална планировка на Билинския манастир „Свети Архангел Михаил“ край брезнишкото село Билинци са одобрени 580 976 лева и 96 стотинки, предаде репортер на Zapadno.com.

Манастир “Свети Архангел Михаил” край брезнишкото село Билинци е сред най-старите в област Перник. Предполага се, че той функционира от XI – XII век, а археологически останки доказват, че още през XIV век на мястото има манастир. По сведения от местни хора преди години в манастира е имало табелка, на която е пишело, че в него е нощувал Васил Левски. В други сведения се твърди, че манастирът е изграден построен около 1460 година от Милутин от село Ярославци. Манастирът бе възстановен с пари по програма. Прочетете още за разказите за манастира от местни хора в публикацията: Възстановяват и реконструират Билинския манастир “Свети Архангел Михаил”, в който Васил Левски е нощувал – СНИМКИ.

Преди няколко години Zapadno.com повдигна въпроса с достъпа до обновената света обител.В началото на 2021 година реконструираният Билински манастир беше осветен в присъствието на тогавашния финансов министър от ГЕРБ и бивш депутат от същата партия за Пернишкия район Кирил Ананиев. Именно тогава беше даден и символичен старт на изграждането на горски път до манастира. По-късно стана ясно, че този горски път ще бъде настлан само с чакъл, включен е в инвестиционната програма на Югозападното държавно предприятие, но няма одобрено финансиране (повече вижте тук). От пресцентъра на предприятието потвърждават, че към днешна дата за основния ремонт на трасето от 1 800 метра между село Билинци и манастира има изготвен проект. Но „съобразно инвестиционната програма и при осигуряване на средства, ще се планира и ремонтът на пътя“, уточниха преди 2 години за Zapadno.com от Югозападното държавно предприятие.

С проект за консервационно-реставрационни работи по магерницата към манастира се е кандидатствало по Програма за развитие на селските райони. Договорът за предоставяне на средствата е сключен. Сградата се възстановява по образец на оригинала, предоставени графичен и снимков материал от Регионален исторически музей-Перник. Изпълнява се монолитна конструкция от стоманобетонов скелет и тухлени стени. Топлоизолира се със експандиран полистирол. Дограмата се изпълнява от дървен профил със стъклопакет по образец на оригинала. Фасадата се измазва с бяла мазилка и се монтират дървени сантрачи като оригиналните видими от снимковия материал, предоставен от Регионален исторически музей-Перник. Таваните се обшиват с греди и със сачак така, че от бетоновата конструкция да не се вижда нищо. Покривната конструкция е дървена стъпила върхустоманобетонова плоча. Върху дървената обшивка се полага двойна скара от летви и пароизолационно фолио. Покривното покритие е с едноолучни керемиди тип Адрияумбра. Покривният контур повтаря оригиналния такъв. В интериор се обособява на първия етаж трапезария, магерница, стая за персонал, складови помещения, котелно и санитарен възел с осигурена достъпна среда. На втория етаж се обособява жилище, съдържащо игуменарнас две монашески килии със самостоятелни санитарни възли, дневна с кухня и трапезария, мокро помещение, както и още три монашески килии със собствени санитарни възли. Чардакът е от две части и е с достъп по еднораменна дървена стълба, пише в описанието на проекта.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...