Секретарят на читалището в село Слаковци: Васил Левски е бил свят човек, има още какво да се разбере за него

Рецитал по поводо 151-годишнината от гибелта на Васил Левски е бил представен по-рано днес от народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци, предаде репортер на Zapadno.com.

Рециталът е прозвучал из селото от колоната на читалището и е бил представен от председателя и секретаря на читалищната институция. С това мероприятие културната институция продължава традицията, която постави преди няколко години, да отбелязва значими личности и събития от българския календар чрез рецитали от колоната. Звукът от уредбата се чува из почти цялото село и достига дори в домовете на някои слаковчани, поясни за Zapadno.com секретарят на народно читалище “Искра-1932” Светла Пантелеева. За възпоменателната дата в библиотеката е подреден кът с книги за Апостола на свободата и негов портрет, нарисуван от Габриела Спасова и подарен на Светла Пантелеева.

Преди години, когато в селото е имало училище, отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски се е провеждало в него. След затваряне и разрушаване на училището, мероприятията за 19-ти февруари са продължили да се отбелязват в читалището.

Все още има какво да се научи за историята и делата на Васил Левски, смята читалищният секретар Светла Пантелеева. “За мен той е бил свят човек. Мисля, че има още какво да се научава за него. Като гледам телевизия и виждам, че има още неща, които се издирват. Така че мисля, че още неща ще излизат за него. Той е бил велик човек. Това е радетелят за България”, каза Светла Пантелеева.

Снимка: Светла Пантелеева

Виж също...

Loading...