Сурвакарската група на Сопица ремонтира помещение в читалището, за което помогнаха хора от селото – СНИМКИ

Млади и стари се включиха с доброволна кауза за народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица, съобщи за Zapadno.com секретарят на читалищната институция Кристиян Ивайлов.

На проведено през месец февруари събрание на сурвакарската група на Сопица се е взело решение групата да инвестира средствата от тазгодишният местен сурвакарски празник в ремонтни дейностти в местното читалище. “Преди години започна ремонт на помещение в читалището, който беше временно замразен, поради липса на финансови средства. Затова тази година групата реши да вложи събраните средства от местна Сурва на 14 януари в ремонт на помещението. Закупиха се материали, а майстори бяха хора от селото, които на доброволни начала в свободното си време направиха помещението доста приветливо”, поясни секретарят на читалището Кристиян Ивайлов. След извършения ремонт помещението е почти пригодено за ползване, тъй като трябва да се боядиса.

Средствата са събрани от хората и жителите на селото и са вложени в селото. “Няма по-добра инвестициия правена в селото”, отбелязва читалищният секретар.

Сурвакарската група на село Сопица наброява около 60 човека. Най-възрастният сурвакар е на 72 години, а най-младите преобладават като години. Водач на групата е Мартин Генадиев. Ежегодно провежда местен сурвакарски празник и участва в общински, регионални и национални фестивали и празници. Тази година групата бе удостоена със златен медал и награда за атрактивна игра на сурвакарите на XXX-ия международен маскараден фестивал “Сурва” в Перник.

Разгледайте снимки от преди, по време на и след ремонта на помещението в читалището на село Сопица:

Снимки: народно читалище” Светлина-1932″

Виж също...

Loading...