Блага вест в град Трън: Църквата, носеща името на светицата Петка, ще бъде ремонтирана по европейски проект

Църквата “Света Петка” в квартал “Баринци” в град Трън ще бъде ремонтирана. Обновяването ще обхване вътрешната част на храма, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди около 10 години беше реновиран външният облик на църквата, носеща името на светицата Петка. Преди 4 години бе входиран проект за ремонт на вътрешната част на храма по подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година.

Проектът е одобрен миналата година и е сключен договор с Държавен фонд “Земеделие”. Договор е с сключен и с фирма-изпълнител, която ще извърши реставрацията В края на месец февруари или началото на март ще бъде поставено скеле и дейностите по обновяването ще започнат. За момента църквата няма да бъде затваряна за посещения на вярващи, но впоследствие може да се предприеме тази мярка, поясни за Zapadno.com отец Михаил Станкович.

Обновяването на вътрешната част на църквата ще включва цялостна реставрация на иконостаса, прилежащите му икони, стенописите и всички художествени елементи. Стойността на проекта е 567 865 лева и 66 стотинки.

Църквата “Света Петка” е изградена през XIX век, но в по-ранно време на нейно място е имало параклис, носещ името на светеца Тарапонтий.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...