Животът на манастира край Трън ще се завърне с пари от Европа, които са отпуснати за възстановяване на монашеска сграда

Ремонт и реконструкция на монашеска сграда в манастира „Свети Архангел Михаил“ край град Трън е заложен в проект, за който е отпуснато европейско финансиране, предаде репортер на Zapadno.com.

С европейско финансиране бяха извършени строително-укрепителни и реставрационно-консервационни дейности на манастирската църква, която е приведена във вид, годен за богослужение. Въпреки извършените реставрационни и укрепителни дейности навръх патронния си празник манастирът посрещна вярващи със свлечени от покрива керемиди. Прочетете още по темата в публикацията: Манастирът край Трън след ремонта: Керемиди се свличат от покрива на светата обител – СНИМКИ.

Оставен обаче без възможност за живот, съответно грижа и надзор, манастирът много скоро отново ще се превърне в обект на иманярски набези и вандализъм. Това налага по възможно най-бързия начин да бъде възстановена поне една от съществувалите жилищни сгради, чиито руини на височина над един метър все още личат на терена. С изготвения инвестиционен проект е предвидено, сградата да е двуетажна гредоред със стръмен дървен покрив със старобългарски керемиди с голям чардак на вторият етаж и достъп до него през дървена стълба, пише в описанието на проекта.

Миналата година е сключен договор за одобрения проект. Общата стойност на финансирането е 575 574 лева и 68 стотинки. За тези средства трябва да се изгради магерница с кухня и два санитарни възела. На второ ниво са предвидени няколко стаи за спане, оборудвани с комини за отопление на твърдо гориво, както и санитарен възел. Конструкцията на второто ниво ще е дървена, подът ще е от гредоред и дюшеме. Предвидени са дървени обличания на касите за всички отвори. Стрехата е предвидено да бъде обшита с ламперия по дължината на корниза. Предвидени са дейности по благоустрояване и на терена около сградата. В сумата, одобрена за проекта, са заложени и строителен надзор, изготвяне на технически проект и други необходими процедури.

Манастирът е основан през Второто българско царство, като през годините е бил опустошаван, но отново възраждан. Неведнъж светата обител е ставала обект на набези. През XIV век, седемдесетте монаси в манастира са избити, а самата обител е изпепелена. В периода на османското владичество, манастира „Свети Архангел Михаил“ е важен културен център в западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Обителта е тясно свързана с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи в манастира сочат, че църквата е строена около 1600 година, сочат сведения, които се съхраняват в Държавен архив-Перник.

През последните години за манастира се полагат усилия от местни и хора, свързани с Трънския край. Група доброволци от Трън, Перник и София направиха стълбички и поставиха парапети по стръмните участъци от пешеходния маршрут до обителта. Тази година в навечерието на празника на манастира трънчани, основно от местното читалище, обединиха усилия и почистиха храстите около обителта. На поляната, където се събират хората за празника, бяха монтирани пейки с маси, а пътят за джипове към манастира бе подравнен с булдозер от Община Трън.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...