Прецедент в политиката на Брезник: За първи път от години областната управа връща решение на Общинския съвет

Върнатото от областния управител на област Перник решение за концесията на язовир “Слаковци”, което Общински съвет-Брезник взе на 26 януари тази година, ще се окаже прецедент в местната политика. И кметът на община Брезник, и председателят на Общинския съвет коментираха, че досега през мандатите им губернаторът на областта не е връщал прието от общинските съветници решение за обратно разглеждане, предаде репортер на Zapadno.com.

На 26 януари тази година Общински съвет-Брезник прие решение за удължаване срока на концесията на язовир “Слаковци”. В края на миналия месец с 9 гласа “за”, един “въздържал се” и един “против” решението концесионният договор да се удължи със 7 години беше прието. Преди приемането темата беше белязана с 30-минутни разгорещени дебати. Прочетете още по темата в публикацията: Концесията на язовир “Слаковци” предизвика разгорещени дебати на заседание на Общински съвет-Брезник.

Преди седмица в Общинския съвет на Брезник е постъпило писмо от областния управител на област Перник, в което се посочват мотиви за връщане на решението, свързано с удължаване срока на концесионния договор. Областният управител Людмил Веселинов не посочи какви точно са мотивите му, но поясни, че връщането за преразглеждане на решението е свързано с подзаконови нормативни актове.

Председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков каза, че към момента не може да коментира ситуацията. Той отбеляза, че на предстоящото редовно заседание на общинските съветници на 26 февруари ще се обсъжда връщането на решението. Тинков каза, че откакто е общински съветник в Общински съвет-Брезник не е имало друг случай на върнато от областния управител решение, но е имало такива, които Окръжна прокуратура-Перник е протестирала.

Кметът на община Брезник Васил Узунов поясни, че тази година изтича концесията на язовир “Слаковци” и трябва да се обяви процедура за нова концесия. Общинският съвет решава и има право да се удължи концесията със 7 години, уточни кметът. Той добави, че откакто е кмет, не се е случвало решение на Общинския съвет да се върне от областния управител.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...