Хората с расо в област Перник и институции бистриха проблемите на духовната общност в региона по време на форум

Среща събра представители на духовната общност в област Перник и Софийската епархия с ръководители на институции и звена на местно, регионално и национално ниво. Форумът се проведе под егидата на областния управител Людмил Веселинов и по инициатива на заместник-областния управител Владимир Русев, предаде репортер на Zapadno.com.

Надсловът на срещата беше “Духовно развитие и местна общност”. На събитието се обсъдиха въпроси с духовното развитие на региона. “Инициираме тази среща с дълбока убеденост, че само заедно с обединени усилия, можем да извървим нелекия път в посока укрепване на духовността в Пернишко. Ще се радвам с помощта на духовното войнство на нашата територия, на представителите на културните институти, на гражданите, които са посветени на духовното развитие на Перник, да укрепим вярата и да продължим израстването на местната общност”, каза в началото на срещата областният управител Людмил Веселинов.

Сред присъстващите бяха директорът на дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет доктор Георги Кръстев, Велбъждският епископ Исаак, архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов, игуменът на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци архимандрит Никанор, иконом Константин от храм “Света Петка” в Брезник, отец Михаил от брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”, заместник-кмтът на община Брезник Мария Добревска, директорът на Областно пътно управление-Перник инженер Емилия Ваклинова и други.

Основните проблеми, които бяха посочени от духовенството, са недостигът на свещеници и липсата на нормален достъп до някои от манастирите в региона. Но освен проблеми и предизвикателства пред духовния живот бяха посочени и изпълнените проекти за реновиране на манастири и храмове в областта.

Директорът на дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет доктор Георги Кръстев се обърна към присъстващите с апел да се работи в посока, насочване на младите към семинарията. По този начин ще може да се запълни липсата на кадри в духовенството.

Изказвания направиха Велбъждският епископ Исаак, архиерейските наместници на Трънска духовна околия и Радомирска духовна околия, игуменът на Църногорския манастир и други.

Виж също...

Loading...