В първия месец на годината в общините Брезник и Трън са подадени над 250 заявления за издаване на безплатни винетки

През месец януари 2024 година е изтекла валидността на около 3 000 електронни винетки, отпуснати чрез териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност, съобщи за Zapadno.com директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане”-Перник Катя Пламенова-Николова.

Проверка за срока на валидност на е-винетки може да бъде направена на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура”. Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на сто и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 конски сили и обем на двигателя до 2 000 кубически сантиметра.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Служителите на дирекции “Социално подпомагане” извършват проверка по служебен път чрез регистрите на първичните администратори на данни – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи, Националната експертна лекарска комисия и Гаранционния фонд, за удостоверяване на обстоятелствата по член 10в от Закона за пътищата и сключена застраховка “Гражданска отговорност” с едногодишен срок.

Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция “Пътна инфраструктура”, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден. При прехвърляне на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила.

За месец януари 2024 година в изнесеното работно място на дирекция “Социално подпомагане”-Перник в Брезник са подадени заявления за 178 безплатни винетки. В първия месец на годината в дирекция “Социално подпомагане”-Трън са подадени 73 заявления за винетки за хора с намалена работоспособност.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...