Детската сурвакарска група на Трън получи колаж от маскарадното дефиле „Сурвакариада“ и похвала за отличаващите се костюми

В тържествената зала на Минната дирекция бяха връчени наградите на ученическите групи, отличени в младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“ ‘2024. В него тази година взеха участие над 1 100 ученици от училищата в община Перник, детска сурвакарска група „Преличотине“ от град Трън и 82 основно училище „Васил Априлов“ в град София. Наградите бяха връчени от кмета на община Перник Станислав Владимиров, заместник-кмета Стефан Кръстев, директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ доктор Татяна Вангелова и началника на Регионално управление на образование-Перник Ваня Коконова, съобщиха от Община Перник.

За втора година детската сурвакарска група “Преличотине” от Трън се включва в младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“, което е част от програмата на международния маскараден фестивал “Сурва” в Перник. Колаж със снимки на сурвакарската група от участието в Перник бе връчен от кмета Станислав Владимиров на Стефка Бонева. По време на връчването групата беше похвалена, че се отличава с елементите на керамика в своите сурвакарски маски. От своя страна Стефка Бонева каза, че се опитва с други хора да възродят маскарадната традиция в Трънския край.

За новия елемент, отличаващ групата от останалите сурвакари в страната, първо читателите на Zapadno.com научиха през месец януари. Прочетете още по темата в публикацията: Символ от Трънския край вече отличава детската сурвакарска група “Преличотине” от останалите сурвакари в страната.

Снимка: Община Перник

Виж също...

Loading...