Покрив на манастира в подножието на планината Любаш протече след обновяването, строителят ще го ремонтира – СНИМКИ

Почти 4 години след обновяването на манастира “Свети Николай Мирликийски” в подножието на планината Любаш покривът на монашеската сграда протече. За това сигнализира пред репортер на Zapadno.com игуменът на Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци архимандрит Никанор.

Манастир “Свети Николай Мирликийски” се намира между брезнишките села Ребро и Кривонос. Пътят до него е черен, но въпреки това светата обител е обитавана от монахиня. Игуменията Юстина е от Северна Македония, но от 2 години живее на манастира в подножието на Любаш. “Направо съм ужасен как я оставяме самичкач, ужденка и не и помагаме. Тя е дошла да прави нашето, българското. А всички сме патриоти. Всички се бием в гърдите с трикольори, с пилони и не знам какво”, каза архимандрит Никанор. Неговото мнение е, че местната общност трябва да работи за подкрепа на игуменията. Едно от нещата, за които може да се работи в тази посока, че по-добър път до светата обител, смята игуменът на Църногорския манастир. “Каквото можем помагаме, но и нашия манастир има ограничени възможности. Да беше само Юстина, а на нашия манастир тежат абсолютно всички обители”, добави архимандрит Никанор.

Друг проблем, който е по-належащ, е ремонт на покрива на монашеската сграда. “Макар манастирът да е скоро ремонтиран, се оказва в аварийно състояние. Тече всичко. Трябва да се вземат аварийни спешни мерки и покривът да се преправи, защото е красив”, каза архимандрит Никанор. Духовникът отбеляза, че в България не могат да се намерят майстори, които правят покриви с каменни плочи. С такъв материал са изградени покривите на манастирската църква и сградата за обитаване към обителта. “Основният проблем е, че сградата е на границите на обитаемот. Аз съм крайно докаран до отчаяние от тази ситуация. Не ми се е случвало. Толкова много години се занимавам пряко и косвено със строежи, с възстановяване. Просто сърцето ме боли”, коментира още игуменът на Църногорския манастир.

Фирмата-строител на манастира в подножието на Любаш ще извърши ремонт на покрива, за който още има гаранционен срок. “Проблемът е, че е от камъни. Търсих в цялата държава майстори, които да редят камъни, но няма. Научих моите и го наредиха, но досега не съм разбрал”, каза собственикът на фирмата Петър Първанов.

Манастир “Свети Николай Мирликийски” беше обновлен през лятото на 2020 година. Прочетете още по темата в публикацията: Празник в подножието на Любаш: Обновяването на манастира предизвика всеобщо възхищение – СНИМКИ.

Разгледайте снимки от течовете в монашеската сграда на манастира:

В публикацията са използвани от архива на Zapadno.com и архимандрит Никанор

Виж също...

Loading...