Светла Пантелеева от Слаковци посвещава книгата си за селото на Граовския край, а трудът и е значим – ВИДЕО

Дългогодишният читалищен секретар на читалището в брезнишкото село Слаковци Светла Пантелеева представи първата си книга за населеното място пред жители и гости на град Брезник. Премиерата на книгата, озаглавена “Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото”, предизвика голям интерес и изпълни с хора малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Да уважат представянето бяха пристигнали заместник-кметовете на община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков, заместник-областният управител на област Перник Владимир Русев, колективът на Общински исторически музей-Брезник, етнохорологът Милчо Георгиев, краеведи, общественици, кметът и жители на село Слаковци, приятели и близки на автора на книгата Светла Пантелеева. Много букети и дори погача бяха подарени на читалищния секретар на Слаковци преди започването на премиерата.

Библиотекарят на библиотеката в Брезник Емилия Първанова представи в резюме новото издание. Книгата “Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото” събира на близо 400 страници факти за културата, родовете, историята и бита на малкото населено място. “Винаги съм се възхищавала на краеведите като Светла, които с възрожденска всеотдайност събират останките. Неуморно обикалят от човек на човек и записват историята направо от извора. И смятам, че единствено любовта към родното място и бъдещите поколения, може да ти даде сили да събереш всичко оцеляло през годините и да го издадеш в книгата. А писаното слово е най-сигурният знак, че си оставил следа след себе си”, каза Емилия Първанова. Тя отбеляза, че Светла Пантелеева дори не си дава сметка какъв значим труд е извършила.

Авторът на книгата Светла Пантелеева се разчувства по време на представянето. В продължение на около 10 години тя е събирала поговорки, пословици, обичаи и истории от Слаковци, записани на слаковски диалект. “С чувство на огромна благодарност, по повод представянето на моята книга, искам да изкажа своята благодарност на господин Узунов, госпожа Добревска и господин Бъчваров. Също така искам да благодаря на всички, които са тука в залата, че ни уважиха и ще се запознаят с това, което съм направила”, каза Светла Пантелеева. Тя отбеляза, че самодейна група с около 30 човека към слаковското читалище, я подтикнало към написването на книгата. “Независимо, че сутрин отиваха на работа в полето, кой където работи. И вечер, когато насрочвахме репетицията, бързаха, вкъщи си оправяха каквото имаха задачи, и идваха в читалището. Имало е случаи, когато сме били до 12 – 1 часа в читалището. Беше едно прекрасно време. Едни прекрасни хора. И когато седнахме на раздумка, толкова много неща се говориха, просто непринудено”, сподели Светла Пантелеева. Така се породила идеята да започне да записва историите на слаковчани. “Посвещавам моята книга на моя роден край, на моето Граово. Също така посещавам на моите самодейци, които сега вече не са между нас. Но това бяха златните бисери. От тях тръгна всичко”, каза Светла Пантелеева.

Думата беше дадена и на присъстващите гости в салона, като сред първите изказали се бяха краеведът Емилия Максимова, самодейната певица от Слаковци Светла Пантелеева и други. На представянето заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска също сподели личните си впечатления от автора и прочете писмо, което е получено на електронната поща на общинската администрация от името на поетесата Олга Махри, която е от София, но живее в Слаковци. Музикален поздрав към всички отправи музикантът и певец от Брезник Васил Андреев – Васко Бамбура. Атмосферата в салона беше допълнена с картини от художника Атанас Иванчев от село Слаковци, предоставени за премиерата от неговия племенник Методи Методиев.

Книгата “Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото” е издадена с финансовата подкрепа на Община Брезник. Тиражът и е 300 броя, а екземпляри от нея са раздадени на читалищата в община Брезник.

На въпрос на Zapadno.com кое е отличителното на село Слаковци спрямо останалите населени места наоколо, Светла Пантелеева отговори, че ударението на диалекта е отличителната черта.

Вижте във видеата на Zapadno.com моменти от представянето на книгата “Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото” (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...