Емблематична сграда в Брезник с ново бъдеще, свързано с дейността на мината

Промишлената част на град Брезник продължава да придобива модерен облик, свързан с нови производства. Заводи и здания, които десетилетия са устоявали на капризите на метеорологичните условия, отново имат бъдеще. Такъв е случаят и с производствената зона на бившия хладилен завод в града, предаде репортер на Zapadno.com.

От месеци кипи усилена работа на улица “Ангел Коцелянов” близо да четирите санирани жилищни блока. 6-етажната сграда на бившия хладилен завод и прилежащата площ към нея се обновяват от строителни работници. Какво и защо се прави? Отговори на тези и други въпроси потърси Zapadno.com.

Оказва се, че инвестицията е на минното дружество “Брезник Минералс”, която ще използва сградите под наем. За намерението управителят на дружеството инженер Ченко Геров сподели по време на Деня на отворените врати в мината през месец ноември миналата година. Той каза, че са търсили начин да ограничат строителството в района на концесионната площ на находище “Милин камък”. Затова са избрали вариант, при който да използват вече съществуващи постройки. Около хълма Бърдото ще се извършва единствено производствена дейност. Всички други ще са локализирани в бившия хладилен завод. “Това значително ще намали отпечатъка, който оставяме горе, тъй като така отпада съществена част от необходимото ново строителство”, каза още управителят.

Плановете са до средата на 2024 година реновиращите се сгради да бъдат въведени в експлоатация. “Ще ги облагородим и ще ги направим част от нашия проект за добив и преработка на полезни изкопаеми. И това ще ни бъде административно-битовият корпус. Тук ще е основната част от администрацията и звеното, което ще обслужва работниците. Това са съблекални, бани, помещения за хранене с прясно приготвена храна”, обясни Ченко Геров. Минното дружество финансира обновяването, ремонтните дейности се извършват от собственика на сградите чрез фирми, които е наел.

Обектът е бил част от бившия хладилен завод “БРИСТ – ХМ”, който пък е правоприемник на създаденото през 1965 година държавно индустриално предприятие “Търговско обзавеждане”. Близо 60 години по-късно наличните индустриални площи ще се използват отново. “Не всяка сграда отговаря на нужните изисквания за дейността ни“, поясни ръководителят на отдел “Строителство” в “Брезник Минералс” инженер Стоян Димитров. „Това тук – като едно бивше производствено предприятие – разполага със сградния фонд, който и на нас ни е необходим. Със съвсем леки преустройства и ремонти ще постигнем каквото ни трябва.“

На въпрос какво е чувството мината да се помещава в емблематичната сграда за района, управителят на “Брезник Минералс” отговори: “Моето лично мнение е, че доста живец внасяме в района. Тази сграда за времето си е била доста добра, но беше изоставена и стоеше като един много грозен паметник на миналото. А сега вече ще придобие съвсем съвременен и добре изглеждащ вид”, каза инженер Ченко Геров.

Виж също...

Loading...