Земеделски земи в Трънско в близост до непочистени отводнителни съоръжения или площи, предразположени към оводняване, могат да бъдат засегнати при кризисни ситуации

При възникването на кризисни ситуации, предизвикани от интензивни и обилни валежи могат да бъдат засегнати земеделски земи, разположени в близост до непочистени отводнителни съоръжения, или площи, предразположени към оводняване. Такива има в общините Трън, Радомир и Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Съществува макар и минимална опасност от преливане на реки, язовири и микроязовири. В условия без снежна покривка и при ниски зимни температури е възможно неблагоприятно влияние – измръзване, върху развитието на посевите с есенно – зимни култури. Това сочи анализ на риска за 2023 година на Областна дирекция “Земеделие”-Перник.

Вследствие на продължителните, проливни дъждове в периода 15 – 22 юни 2023 година на територията на община Трън, са били подадени 5 броя заявления от земеделски стопани за наводнени площи. Назначените комисии са извършили оглед на наводнените площи и са съставени протоколи.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...