За съхранението на храм-кладенеца “Пусто Гърло” има проект, който Община Брезник очаква да бъде актуализиран

За консервацията на храм-кладенеца “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло има проект и Община Брезник ще търси възможности за реализирането му. Това потвърди специално за Zapadno.com кметът на община Брезник Васил Узунов.

Проектът е готов, но пречката за реализацията му е била пътят до храм-кладенеца. Достъпът до археологическия обект вече е улеснен с изграждането на път от шосето между селата Гърло и Муртинци, преминаващ през земеделски земи и горски територии, и достигащ до храм-кладенеца. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Пътят до храм-кладенеца “Пусто Гърло” е на финала, туристи вече минават по него – ВИДЕО. Проектът за обекта трябва да се актуализира, тъй като посочените цени за дейностите в него са отпреди около 7 – 8 години. “Проблемът е, че нямаше път. Миналата година Горското довършиха пътя. Нашата част беше готова отдавна, просто Държавното горско стопанство не си беше изградило тяхната част. Проектът, който са ни дали от Министерство на културата, ще го върна да го актуализират, ако искат. В смисъл да актуализират цената”, каза Васил Узунов.

Проектът е както за консервация, така и за експониране на храм-кладенеца, така че да се популяризира сред туристите. Община Брезник ще търси варианти за финансиране на проекта, като една от възможностите е да се кандидатства съвместно с Община Сардара на остров Сардиния в Италия, където има повече, но по-малки като големина храмове-кладенци. Затова миналата година Общински съвет-Брезник одобри да бъде подписано споразумение за побратимяване между двете общини.

Снима: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...