Предлага се жители на села в Трънско да бъдат питани дали желаят ВиК-Перник да ги обслужва, но процедурата ще е дълга

Общинските съветници на Трън планират да одобрят декларация, която ще се подава лично от всеки желаещ да стане клиент на местния ВиК оператор. Допълнително ще има и подписка в населените места, с цел да се покаже подкрепа за идеята, предаде репортер на Zapadno.com.

В средата на месец декември миналата година Общински съвет-Трън прие решение с няколко приоритета относно развитието на водоснабдяването в общината. Сред тях са: регистрация на водоизточниците, заснемане на водопреносната мрежа, актуване на мрежата за общинска собственост и преговори с ВиК да стане оператор на 2 или 3 села, чиято инфраструктура не се управлява от ВиК-Перник. Предстои и разяснителна кампания във селата, където в момента водопроводите не са общинска собственост и официално не са присъединени към регионалната ВиК мрежа.

“В резултат на проведените срещи и разговори с жителите на населените места, които не се оперират от ВиК Перник ООД и с оглед последващи действия за евентуалното им присъединяване към ВиК оператора, е необходимо да имаме тяхното писмено съгласие. В тази връзка предлагам Общински съвет Трън да утвърди образец на декларация и образец на подписка”, пише общинският съветник Борис Ангелов в докладната до своите колеги.

За никого не е тайна, че голяма част от селата в Трънско не се обслужват от ВиК-Перник. Преди няколко месеца в коментар по тази тема управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов поясни, че процедурата едно населено място да започне да се обслужва от ВиК-Перник е дълга и даде пример: “Ако водата е изключително мръсна, с недобри качества и съръжението, което е предвидено, не я пречиства достатъчно добре, ние не можем да продаваме на хората вода с непитейни качества. И отказваме да приемем такава мрежа, докато не се изгради даденото съоръжение. Или пък мрежата е стара и тече отвсякъде. Ние няма да приемеме някоя лейка, с която после само да имаме главоболия с нея, а да имаме трима абонати”. Прочетете още по темата в публикацията: Половината от селата в Трънско очакват водоснабдителни услуги, за които не плащат.

През 2023 година във водопроводната мрежа на община Трън са инвестирани 32 942 лева и 91 стотинки от страна на ВиК-Перник. Това също ще е тема на разглеждане на предстоящото заседание на трънските общински съветници на 29 февруари.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...