Читалището на Трън отваря грънчарска работилница в ремонтирано от читалищния колектив помещение – СНИМКИ

За първи път в историята на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” ще бъде създадена грънчарска работилница, която ще е към дейностите на културната институция. Помещението, в което ще се помещава творческото място, вече е ремонтирано, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата по обособяване на мястото е изцяло на колектива на читалището в Трън и е реализирана със средства, които са остатък в читалищния бюджет от миналата година. В края на 2023-та са започнали дейностите по ремонт на залата, която се намира в приземния етаж на читалищната сграда. С пари от остатъка са закупени материали, а трудът е вложен от колектива. Подменени са електрическите кабели и водопроводът на помещението.

Предстоят довършителни работи като поставянето на подово покритие и обзавеждане. Читалищната институция разполага с пещ и две грънчарски колела – едно ръчно и едно електрическо. Те са закупени преди десетилетия. През 80-те години на миналия век пещта и грънчарските колела са били преместени временно в Музея на бусинската керамика в село Бусинци, където са се провеждали пленери. С течение на времето пленерите спират и читалището отново си прибира инвентара, с който са се извайвали творби от глина.

Грънчарската работилница ще бъде отворена за всички – трънчани и гости на град Трън. Заниманията за децата ще бъдат безплатни, а за възрастните – срещу такса. В ролята на майстор-грънчар ще бъде Кирил Марков, но и Илияна Ахчийска ще подпомага дейността. След оформяне и изпичане, произведените на колелото съдове ще бъдат изрисувани от Борислава Цонева, поясниха за Zapadno.com от читалището.

Очаква се до края на месеца работилницата да бъде завършена. От културната институция предвиждат откриване на новото място за развиване на творческа дейност и изготвяне на график. Има готовност за провеждане на занимания в съботните и неделни дни.

Трънският край и по-конкретно село Бусинци се слави със своята бусинска керамика, която преди години е била развита и изделия от този район могат да се открият почти на всяко кътче в света. В наши дни произведения на бусинската керамика и старинна пещ могат да бъдат разгледани в музея в село Бусинци. От няколко години в селото функционира и частен посетителски център “Бусинска сръчкотилница”, която също презентира изкуството от глина.

Разгледайте снимки от обновеното помещение на бъдещата грънчарската работилница преди да бъде ремонтирано и след ремонта:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...