Баба Марта в Брезник и Трън: Покрай площадите на двата града поставиха украса за празника – СНИМКИ

Украси за Баба Марта са поставени около площадите в градовете Брезник и Трън, видя Zapadno.com.

Тематична витрина е аранжирана с бели и червени цветове покрай откритата сцена на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън. Манекен е облечен като Баба Марта, а около него са поставени мартеници и други мотиви, свързани с наближаващия празник. Инициативата е на читалището в Трън.

Вчера в града край границата със Сърбия се проведе традиционна изложба-базар на мартеници и сувенири за Баба Марта. В инициативата със свои щандове се вкючиха редица местни институции, като например училището, пенсионерският клуб, Център за обществена подкрепа “Дъга” и други.

В град Брезник пък е поставена нова украса пред народно читалище “Просвещение-1870”. Щъркел с мартеници и Баба Марта с надпис за празника красят пространството около централния градски площад. Инициативата е на Община Брезник.

На 1 март се отбелязва празникът на Баба Марта, която е образ от българския фолклор. Мартениците пък са предвестници на пролетта. Те се носят до момента, в който видиш щъркел. Тогава мартениците се окичват на клоните на дървета или пък се поставят под камък.

Разгледайте снимки от украсите за Баба Марта в Трън и Брезник:

В публикацията са използвани снимки на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и Божидар Пантев

Виж също...

Loading...