Сурвакарски групи от Брезнишко с покани да участват на първия кукерски фестивал в Пловдив през месец март

На 9 и 10 март сурвакарските групи на брезнишките села Гигинци и Бегуновци са получили покани да участват в първото издание на Кукерфест в град Пловдив, предаде репортер на Zapadno.com.

Организаторите на събитието не са въвели ограничения за възрастта на участниците, както и на броят им. Освен това се осигуряват по 200 за транспортни разходи и отделно се подсигурява храна. Предвиден е награден фонд, като за първо място наградата е 2 000 лева, второ – 1 500 лева и трето – 1 000 лева. Кукерският фестивал ще се проведе на 9 и 10 март, поясни водачът на сурвакарската група на Гигинци Кристиян Николов.

При представяне на фестивали групата разиграва сватба. Най-възрастният участник е попът, който е на 70 години, а най-младият – 2-годишно дете.

Покана за участие в кукерския фестивал в Пловдив е получила и сурвакарската група на  Бегуновци. Участието на сурвакарите от брезнишкото село е предвидено за 10 март от 12:30 часа. На 2 март в бегуновското народно читалище “Просвета-1922” ще се състои събрание на групата във връзка с предстоящото участие на Кукерфеста. Най-възрастният участник в сурвакарската група на Бегуновци е на 60 години, а най-малкият е на 2 години и половина. За фестивали групата наброява около 50 човека.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...