Полицаите в област Перник с акция “Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост” през следващите няколко дни

Полицията в област Перник с мерки за безопасност и сигурност по повод честванията на националния празник – 3 ти март, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

От 1 до 4 март на територията на Пернишка област ще се проведе традиционната акция на полицията „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. Акцент ще бъде поставен върху:

– водачите на моторни превозни средства с агресивно поведение, предприемащи рискови маневри, които застрашават живота и здравето на останалите участници в движението по пътищата, в това число водачи на мотоциклети и други двуколесни превозни средства;

– управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и неправилни маневри;

– превишаване на разрешената максимална скорост за движение чрез въведените в експлоатация автоматизирани технически средства и системи;

– неизползването на обезопасителни колани, защитни каски и системи за обезопасяване на деца;

–  използването на мобилни и други устройства по време на управление на пътни превозни средства, водещи до разсейване на водачите;

– управление на пътни превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;

На територията на областта е планирано и провеждането на специализирани операции и превантивни действия за недопускане на престъпни посегателства в малките населени места. Полицейско присъствие е предвидено в районите на автогари, железопътни гари, пазари и базари. Полицията предупреждава гражданите да бъдат бдителни за парите си, когато пазаруват, за да не станат жертва на джебчийски кражби. Водачите да не оставят на видно място в автомобилите си чанти и пакети, защото така привличат вниманието на крадците.

През почивните и празнични дни ще има засилено полицейско присъствие на входно-изходните пътни участъци в населените места. Проверките на пътните полицаи ще са интензивни в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия. Контролът за употреба на алкохол и/или наркотични вещества остава засилен. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ще бъде завишен контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти. При необходимост ще се взаимодейства с териториалните структури на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и други компетентни държавни институции.

От полицията призовават водачите на моторни превозни средства за отговорно поведение на пътя, спазване на ограниченията, избягване на рисковото изпреварване, търпение и толерантност към останалите участници в движението. Гражданите да сигнализират своевременно на телефон 112 или в най-близкото управление на МВР, ако забележат съмнителни лица, или станат свидетели на нарушения и престъпления.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...