Ученици в Трън казаха “Не на тормоза в училище” чрез състезателната викторина “Училищни войни VOL. 2“

В периода от 12 февруари до 1 март доброволците от младежки клуб “Да бъдем приятели“ в партньорство с Международен младежки център-Перник, Международен младежки център-Стара Загора, Български младежки червен кръст-Перник, Общински младежки съвет-Перник организираха на територията на градовете Трън, Перник, Радомир и Стара Загора кампания на тема “Подай ръка, не подлагай крак”, посветена на Денят на розовата фланелка, с фокус върху училищния и онлайн тормоз, съобщи за Zapadno.com координаторът младежки превантивни програми във фондация „П.У.Л.С.“ Михаела Боянова.

Денят на розовата фланелка обедини усилията на младежките организации по посока на повишаване на информираността и чувствителността на младите хора по темите за тормоза в училище и кибертормоза, както и информира и включи младите хора в разговорите за видовете насилие в училище, начините на предпазване и възможности за търсене на помощ подкрепа. В рамките на кампанията младежките организации достигнаха до 650 ученици от 34 класа от училища в Перник, Радомир, Трън и Стара Загора, с които изиграха специфично разработена за целта игра– “Училищни войни VOL. 2“, насочваща по един интерактивен и забавен начин вниманието на младите хора към темите, свързани с насилие в училище и как да го предотвратявамe.

Играта “Училищни войни VOL. 2“ е вид състезателна викторина, наподобяваща формата на риалити шоу, а победителите в играта ще получат специални награди под формата на розови тениски, насочващи към каналите на Перник на младите и брандирани със слогана на кампанията “Подай ръка, не подлагай крак”.
Кампанията, посветена на Деня на розовата фланелка цели да напомни, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как всички заедно – деца, млади хора, учители, родители и цялото гражданско общество можем да му се противопоставяме всеки ден, за да имаме една приятелска и добра училищна среда, изградена на базата на красиви и хармонични взаимоотношения, уточниха от фондацията. Кампанията е част от общинския годишен план за младежта 2024 година, с фокус върху подобряване на психично-здравното и емоционално състояние на младите и на тяхното субективно благополучие.

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва деня за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. Идеята възниква, когато двама ученици раздават розови тениски в подкрепа на момче, тормозено в училище заради цвета на дрехите си. От 2012 година насам в България всички, съпричастни с темата се обличат в розово, с което да изразят своята позиция и организират различни кампании, посветени на темата.

Снимка: фондация “П.У.Л.С.”

Виж също...

Loading...