Проблемът със свещениците в Трънско остава неразрешен, въпреки добрата комуникация на доверие между духовенството и управата на Трън

Дувенството и Община Трън работят в много добра комуникация на доверие. Това каза на среща между духовенството и представители на институции архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на срещата, която се състоя на 21 февруари в Перник, иконом Чикалов разясни, че големият проблем е обезлюдяването. Редом с него на дневен ред стоят и други проблеми, които пречат за нормалното духовно развитие в района на Трънска духовна околия. “Факт е, че духовната околия е обезлюдена. Няма смисъл да говориме. Но е нещо, което в световен план го наблюдаваме и е сериозно изпитание за местната управа, за всички, които искат по места, неравностойни в икономическо отношение, да има равностойна духовна и всякакъв друг вид дейност. Как да оставиме млади свещеници по селата, когато те са обезлюдени. И свещеникът най-малкото иска да си отгледа детенцето в такава среда, която да му даде бъдеще. Оправдания много можем да си намериме”, каза архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Иконом Чикалов е архиерейски наместник на Трънска духовна околия от 2019 година. Околията обхваща общините Брезник и Трън. Преди половин година архиерейският наместник имал намерението да се откаже от поста, но негови приятели го разубедили. Духовникът е убеден, че въпреки трудностите, всеки трябва да се бори и носи кръста, който му е даден.

Духовната общност и общинската администрация на Трън работят в добро сътрудничество. “Слава Богу с местната управа в град Трън имаме много добра комуникация на доверие. Те разбраха нашия порив да отидеме там и ни приеха. Сега трябва да работиме. Има достатъчно програми, които се отварят, по трансграничните. Има достатъчно други мерки, които държавата дава като възможност на местната власт и на централната власт да работиме, за да се оправят храмовете ни, манастирите ни. Дори и пътищата ни и да станат атрактивни за тези, които търсят и духовното. Но през оправданието за духовното, търсят и развлечението, екскурзията. Не можем да отречем. Така е”, каза иконом Йоан Чикалов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...