Близо 60 лекарства за заболявания стават безплатни за пациенти, приема се и друга мярка в полза студенти и докторанти

56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Здравната каса и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа. Това съобщи премиерът академик Николай Денков преди днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба

„Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа – 75 % от стойността на лекарствата си“, съобщи академик Николай Денков. Той отбеляза, че за 25 години съществуване на Здравната каса нито едно правителство не е намерило ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Министър-председателят отбеляза, че с днешното решение на правителството е спечелена една битка в името на българските граждани. Премиерът акцентира, че тази промяна ще има и социален ефект, тъй като за българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна и отделят средства за културни дейности. „В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза. Защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечносъдови заболявания“, каза още академик Денков.

Днес кабинетът прие и решение, с което ще бъдат премахнати таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 хиляди души. „Това е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 година детските градини станаха безплатни. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни“, коментира още премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че усилията, които правителството полага си струват и работата трябва да продължи.

Виж също...

Loading...