За 7 приоритетни проекта в Трънско регионалният министър подписа споразумение с Община Трън, прогнозната им стойност надхвърля 4 милиона лева

442 споразумения със 115 Общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са подписани към момента от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Те са на обща стойност 971 милиона лева и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 година. Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в следващи дни, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За 7 проекта, които ще се реализират на територията на община Трън, са подписани споразумения. Това са: ремонт на общинския път до село Цегриловци с прогнозна стойност 1 милион и 730,7 хиляди лева; ремонт на общинския път, водещ към село Ездимирци с прогнозна стойност 995 хиляди лева; рехабилитация на 658 метра общинска отсечка за село Кожинци с прогнозна стойност 449 хиляди и 700 лева; ремонт на улица „Стефан Рангелов” в град Трън с прогнозна стойност 455 хиляди и 900 лева; реконструкция на улица „Атанас Ботев“ в града с прогнозна стойност 286 хиляди и 400 лева; ремонт на улица в село Филиповци с прогнозна стойност 86 хиляди и 900 лева; ремонт на улица в град Трън с прогнозна стойност 50 хиляди и 500 лева. Още 6 приоритетни проекта на територията на община Трън бяха включени в специалното приложение към Закона за държавния бюджет за 2024 година. Прочетете още по темата в публикацията: До 2026 година Община Трън трябва да е реализирала 13 приоритетни общински проекта за над 8 милиона лева.

Към днешна дата от местните администрации в страната са подадени общо 1 159 заявления за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Екипът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 милиарда лева. Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези в които са установени пропуски се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството обърна внимание, че след сключване на споразуменията Общините могат да кандидатстват за до 20 % авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта. „Реално ще изплатим 90 % от предвидените суми при отчитане на 50 % физическо изпълнение, а последното плащане от 10 % ще е при приемане на обекта. Така Общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране“, посочи министърът.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...