Творец, живеещ в Трънско, възражда умиращи предмети в дървени пластики и изработва мандали – ВИДЕО

Лукана Симеонова, живееща в трънското село Зелениград, е самобитен творец с неспиращ творчески потенциал. През последните около 12 години се е отдала на създаването на дървени пластики, картини, декорирани камъчета и мандали, предаде репортер на Zapadno.com.

Наскоро Лукана Симеонова откри първата си самостоятелна изложба под надслов “Феерия” в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. В нея са показани част от творбите, които жената изработва. За някои от тях се вдъхновява от природата, а други пък изникват от въображението и. По изкуството се увлича преди години, но покрай ангажираност със семейството и ученето не може да твори. Работила е в сферата на програмирането, което също много обича. След пенсионирането си се премества в Трънско, откъдето има родословен корен. Нейният дядо е от село Горочевци и смята, че неслучайно се е заселила в този район.

Техниката по изработка на дървени пластики успяла да усвой като дочувала хора покрай нея кое как се прави. Процесът е труден, тъй като частите от дървета, които открива при разходки, са изгнили и покрити с лишеи. “Разхождайки се в природата, защото много обичам природата, виждах умрели, загинали части от дървета, които реших да видя какво би могло да се използват. И да се възроди нещо от това, дори умиращо. Така се зароди правенето на тези пластики. Намирам дърветата, изчиствам ги и държа да ги оформям, така че да приличат на някакви фигури и оставям така, както природата ги е сътворила”, сподели пред Zapadno.com Лукана Симеонова.

За изобразяване на картините си използва различни техники, но се придържа към светлите цветове. Не обича черния цвят и не го използва в комбинации с други. Пейзажите са най-честото, което Лукана Симеонова изобразява на платното.

Жената се занимава и с нумерология и изработване на мандали, които за всеки човек са определени като украска и цветове. Мандалите спомагат за хармонизиране на енергията на човек.

Вижте във видеата на Zapadno.com какво още разказа Лукана Симеонова за своето творчество и пожеланието и към трънчани (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...