Библиотекарят на Брезник помага на брезничани, които пишат, да издават творбите си в книги за поколенията

Библиотекарят на библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник оказва съдействие на хора от града, които се занимават любителски с поезия, предаде репортер на Zapadno.com.

През последните около 10 години Емилия Първанова, която е дългогодишен библиотекар в Брезник, съдействие и насърчава талантливи брезничани да издават своите стихове в книги. Тя ги познава, тъй като те са сред читателите и са споделяли за своето творчество. “Много хора пишат, но нямат самочувствие. Те пишат за лична потребност и целта им не е да стават известни с това или да продават книги. Аз винаги им казвам, че това е най-добре да бъде издадено в книжка за лична употреба. Просто човек да го има и това да остане и в библиотеката”, каза Емилия Първанова. Тя издава книжките с поезия в малък тираж – около 20 броя. В България всеки може да издаде книга, но начинанието е скъпо и не са много хората, които пишат и имат възможност да го направят.

Всяка книжка се подготвя с помощта на принтер, като корицата е цветна. Книгите остават за авторите, които ги подаряват на свои роднини. По един екземпляр от тях задължително се съхранява във фонда на библиотеката. В годините назад Емилия Първанова е подготвяла подобни книжки за историята на бившата общинска болница в Брезник, 90-годишнината на читалището в село Слаковци и други.

Снимка: Емилия Първанова

Виж също...

Loading...